Nieuwjaarsdoelen werken NIET

Nieuwjaarsdoelen werken NIET

Althans, voor mij niet.

Want voor mijn gevoel is er helemaal niets nieuws aan een nieuw jaar. De overgang van 31 dec naar 1 jan is net zo normaal als de overgang van 1 jan naar 2 jan. Dus waarom zou je het begin van een nieuw jaar nieuwe doelen moeten stellen die je op een ander moment van het jaar anders niet zou stellen?

Los van dat ik dat niet nodig vind, lees ik ook veel over dat nieuwjaardoelen voor stress zorgen en vaak ook niet worden behaald. Dit komt omdat na verloop van tijd de euforie en de motivatie om het doel te behalen minder wordt. En als de euforie daalt, daalt ook je discipline om het doel te behalen. En dat zorgt weer voor stress. Dus zo kan je met je doelen onbewust falend het nieuwe jaar in gaan. Dat wil je niet.

Echter wil ik niet zeggen dat je de overgang naar een nieuwjaar niet kunt gebruiken om voornemens uit te spreken. I.p.v. ieuwjaarsdoelen te stellen, probeer ik scherp het jaar in te gaan door mezelf twee vragen te stellen.

1. Waar wil ik dit jaar mee Stoppen?

Weten waar je mee wilt stoppen is namelijk net zo belangrijker als weten wat je wilt bereiken. Want door ergens mee te stoppen krijg je ruimte en rust om iets nieuws te beginnen. Waar ik dit jaar mee wil stoppen is klanten of opdrachten aannemen alleen omdat het geld oplevert of omdat het goed op mijn CV staat. Ik merkte het afgelopen jaar dat ik dat regelmatig deed wat me enorm veel energie kostte. En omdat ik mijn energie belangrijker vind dan geld of mijn CV, ga ik daar mee stoppen. Alleen al door dit op te schrijven voel ik een last van mijn schouders vallen. CHECK

2. Wat wil ik dit jaar vasthouden?


Deze vraag stel ik mezelf omdat ik zo gedwongen word moet na te denken over de dingen waar ik trots op ben. Vaak vergeten we dit omdat we erg toekomstgericht zijn, en continu nieuwe doelen willen behalen. Dat is zonde, want er zijn vast dingen die je nu al goed doet en waar je trots op kunt zijn. En juist dat moet je vasthouden.

Voor mij is dat dat ik professionals wil blijven helpen door te schrijven en spreken over persoonlijke en professionele groei, met de focus op leiderschap en verandering. Waarom? Omdat ik geloof dat het je enorm helpt in je carrière en ondernemerschap. Het afgelopen jaar heb ik hier ook veel professionals in mogen coachen. Hier ben ik trots op en dat wil ik heel graag vasthouden. CHECK

Dus i.p.v. elk jaar nieuwe doelen te stellen, stel ik mezelf deze twee vragen. En zo ga ik het nieuwe jaar in; met meer rust en plezier.

Karim Hashem