Hoe zet je humor in als kracht

De kracht van humor

Het is wetenschappelijk bewezen dat humor voor wonderen zorgt. Humor verlaagt je bloeddruk, vermindert spierspanning en bestrijdt infecties. En lig je in een deuk, dan komen dopamine en endorfine vrij, bezorgers van geluksgevoel. Een gezonde verslaving.

Humor doet meer dat dan. Want humor kan ook je redding zijn in levensbedreigende situaties. Ja, en dat zien we terug in het dierenrijk. Apen laten daarom hun glimlach zien als ze zich bedreigd voelen.

Als spreker voel ik mij trouwens ook best vaak een aapje. Niet omdat ik een kunstje sta te doen maar omdat iedereen naar mij kijkt, heel lang en heel aandachtig (wat natuurlijk logisch is als je voor een groep spreekt), En hoe vaak ik ook voor een groep heb gestaan, het blijft spannend!

Oxytocine 

Om van dat gevoel af te komen en om je niet als een aap te voelen op het podium, kun je humor gebruiken. Want naast dat humor mensen aan het lachen kan krijgen, zorgt het er ook voor dat je een band krijgt met je publiek, wat voor een deel ook te maken heeft met dat er oxytocine vrij komt als mensen oprecht lachen wat voor binding zorgt met je omgeving.

En precies dat is o-zo-belangrijk, want als je een band hebt met je publiek, vergroot je je gunfactor. Want alleen door die microfoon te gebruiken kom je niet zo ver!

Maar wanneer is een grapje dan grappig? Want stel je voor dat je daar staat en niemand lacht om je grapjes. Nou, daar heb ik een gouden tip voor: Iets is grappig wanneer jíj het grappig vindt! Ik ga er namelijk vanuit dat je wel een bepaalde intelligentie hebt, want je wordt niet zomaar gevraagd om voor een publiek te spreken.

Op het juiste moment een relatief leuke grap doet wonderen. Dus zolang je humor niet kwetsend is dan kan je ervoor gaan! Krijg je de helft van je publiek aan het lachen, dan lacht de andere helft vanzelf wel mee. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar.

En wie niet meelacht, die mist een gratis dosis oxytocine.

Karim Hashem