Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Het hebben van zelfvertrouwen is iets heel moois. Je voelt je er fijn door, het zorgt ervoor dat je dingen eerder durft en je straalt er een positieve vibe mee uit. Vaak zie je dat de meest succesvolle mensen veel zelfvertrouwen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers, acteurs, atleten of politici. Je zou kunnen denken dat deze mensen zelfvertrouwen hebben gekregen door hun succes, en dat zelfvertrouwen pas komt wanneer je succesvol bent.

Veel mensen die ik over zelfvertrouwen spreek hoor ik vaak de “pas-als-dan” zin uitspreken. Pas als ik mijn diploma heb gehaald, dan krijg ik meer zelfvertrouwen. Pas als ik zoveel kilo’s kwijt ben, dan krijg ik meer zelfvertrouwen en pas als ik die goede baan heb, nou dan heb ik pas echt zelfvertrouwen.

En natuurlijk zal een goede baan, een sportief lichaam en de juiste papiertjes positief bijdragen aan hoe je je voelt, maar ik geloof niet dat dat echt zorgt voor meer zelfvertrouwen. Sterker nog, het is erg kwetsbaar als je je zelfvertrouwen laat afhangen van

Zelfvertrouwen hebben is naar mijn mening niks anders dan een keuze. Zelfvertrouwen is namelijk niks anders dan een energie waar jij voor kunt kiezen. Met andere woorden: een positieve vibe. En dat kan je gewoon leren.

Het zelfvertrouwen spelletje

Ik heb een tijdje les heb gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam, het vak personal development. Een van de onderwerpen van het vak was Presenteren & Pitchen. Bij bijna alle studenten hadden moeite om zelfverzekerd voor een groep te spreken. Maar waarom? De meeste studenten gaven aan dat ze het eng vonden om te spreken, omdat ze vonden dat ze niet de juiste skills hadden, of dat ze meer ervaring moesten hebben. Om hen te bewijzen dat dat allemaal niet nodig is deed ik met hen het “zelfvertrouwen spelletje”.

Ik begon met het woord “boos” achter op het bord te schrijven. Ik haalde een student voor de klas en vroeg hem om dat woord uit te stralen voor de groep. Nadat hij dat deed vroeg ik aan de klas wat die student uitstraalde, hoe hij overkwam. In koor gaven de studenten aan dat hij boos of chagrijnig was. Check!

Vervolgens schreef ik het woord “angst” op. Ik vroeg dezelfde student om dat woord uitstralen, en stelde vervolgens weer de dezelfde vraag aan de klas. Wat straalt hij uit? Volmondig antwoorde iedereen dat hij angstig is of bang. Check!

Tot slot schreef ik het woord “zelfvertrouwen” op, en vroeg weer dezelfde student om het woord uit te stralen. En je raad het, iedereen gaf aan; baas, master, zelfvertrouwen! Check!

Grappig dat de hele klas ineens straattaal begon te praten, maar goed.

Hoe dan?

Ik vroeg aan de klas hoe het komt dat zij hem zagen als een persoon met zelfvertrouwen. Iedereen gaf aan dat hij dat uitstraalde. Ik vroeg daarna aan de klas wie ervoor zorgde dat hij dit uitstraalde. Toen zei iedereen: daar zorgde hij zelf voor door zijn houding en zijn uitstraling.

En dat is precies wat ik bedoel. Jij kunt er zelf voor kiezen welke energie jij uitstraalt. Als jij ervoor kiest om de energie “zelfvertrouwen” uit te stralen, dan is het bijna zeker dat men jouw positieve en zelfverzekerde vibe aanvoelt. Het leuke hieraan is dat wanneer men jou zo ziet, men je ook zal behandelen als een persoon die zelfvertrouwen heeft. En als men je zo behandelt, krijg jij weer meer zelfvertrouwen! En zo kom je in een positieve vicieuze cirkel.

Zelfvertrouwen hebben is naar mijn mening niks anders dan dat jij kunt zijn wie je wilt zijn en dat je er vertrouwen in hebt dat dat gewoon goed genoeg is. Als je deze staat kunt bereiken dan zal je zien dat je met veel meer passie en plezier door het leven gaat. En dat gun ik iedereen. Het is eigenlijk een kwestie van niet te veel nadenken, maar gewoon doen. Je zult merken dat je het daarna ook echt gaat denken.

Bij mij werkt het, en bij mensen aan wie ik dit uitleg ook! Geef je het een kans?

Karim Hashem