Het beste to-do lijstje

Het beste to-do lijstje

Do do lijstjes, als iemand daar gebruik van maakt dan ben ik dat wel. Ik ben er namelijk gek op. Het maken van een to-do lijst is namelijk super effectief. Het zorgt ervoor dat je heel meer focus krijgt en rust in je hoofd. Het eerste wat ik doe op werk is een lijstje maken van de dingen die ik die dag wil doen. Het liefst doe je dat de avond voordat je naar bed gaat, zodat je met een leeg hoofd naar dromenland kunt gaan.  En negen van de tien keer krijg ik ook de dingen af die ik die dag wild doen. Een to-do lijstje helpt je dus om dingen voor elkaar te krijgen die je wilt doen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de dingen die je juist niet wilt doen.

Want ik merkte namelijk dat ondanks mijn to-do lijstjes, ik niet altijd even veel rust kreeg in mijn hoofd. En dat kwam omdat ik eigenlijk bepaalde dingen deed die ik niet meer wilde doen die me stiekem onrust gaven.

En daarom heb ik het aller beste to-do lijstje voor mezelf opgesteld. Namelijk, een NOT-to-do Lijstje. Een lijstje met dingen waar ik mee wil stoppen omdat ze mij onrust geven, en dat is weer slecht voor je focus.

NOT to-do nmr 1

  • 1e uur van de ochtend, laatste 1 uur van de avond niet meer op mijn telefoon kijken.

Het 1e uur van de ochtend bepaalt je dag en ik wil niet dat dat wordt beïnvloed door allerlei prikkels vanuit mijn telefoon. Wat ik doe is juist dat uurtje gebruiken om rustig wakker te worden en te beginnen aan mijn ochtendroutine.  Dit bestaat vooral uit bidden, lezen en schrijven.  Daarnaast neem ik ook elke ochtend de tijd om te rekken en strekken zodat ik mijn lichaam activeer en klaar maak voor de dag.  Het eerste uur van de ochtend vind ik dus super belangrijk, maar dat geldt ook voor het laatste uur van de avond.

Dat uurtje wil ik juist gebruiken om te reflecteren op de dag en om me voor te bereiden op mijn nachtrust. Ik wil dus niet net voor het slapengaan geconfronteerd worden met berichtjes of belletjes en ik wil ook zo min mogelijk schermlicht in mijn ogen krijgen.  Dit helpt me namelijk om met een leeg hoofd naar bed te gaan en dieper in slaap te vallen.

NOT to-do nmr 2.

  • Mijn telefoon niet meer meenemen naar mijn slaapkamer.

Dit doe ik omdat ik dan ook niet meer kan snoozen als mijn wekker gaat. Ze zeggen ook wel if you snooze you Loose. En ik weet het, snoozen is echt Lekker. Het is heerlijk als je nog even vijf minuten kan blijven liggen. Maar wat je niet weet is als je snoozed jij je die dag gelijkt begint met iets uit te stellen. En dat wil ik niet!

Ja, in een keer wakker worden is best lastig, maar je kan het wel proberen. Ik denk zelf dat het een van de moeilijkste dingen is die je kunt doen in de ochtend, want het vraag om enorm veel discipline. Maar als je dat kan dan geloof ik dat je die dag dag zo goed als alles aan kunt wat op je pad komt.

NOT to-do nmr 3

  • Niet meer scrollen op social media

Even voor de duidelijkheid. Ik maak best veel gebruik van social media, dus daar heb ik niks op tegen. Alleen wat ik niet meer doe is eindeloos scrollen in de hoop iets tegen te komen wat mij een endorfine boost geeft. Ik wil ook helemaal niet elke keer geconfronteerd worden met andermans zaken waar ik helemaal niks mee heb. Ik vind het zonde van mijn tijd en zonde van mijn rust. Als ik iets wil lezen of leren, dan zoek ik het wel op.

Wat ik op social media doe is alleen nog maar dingen posten die te maken met mijn passie en ik reageer alleen nog op maar op directe berichten van kijkers of lezers. Voor de rest ben ik eigenlijk helemaal niet zo sociaal op social media, en dat geeft me enorm veel rust!

Heb jij je lijstje al opgesteld?

Goed, dit waren de drie dingen die op mijn NOT-to do lijstje staan. Drie dingen die ik niet meer doe waardoor ik veel meer rust heb gekregen in mijn hoofd.  Ik hoop dat ook jij gaat nadenken over jou NOT-to do zodat jij die rust ook krijgt. En als het lastig is om daar mee te beginnen, stel er dan eentje op. Zodra je er mee begint, komt je een heel end.

Karim Hashem