Coaching, Mentoring en Sponsoring, wat is het verschil?

Coaching, Mentoring en Sponsoring, wat is het verschil?

Als leiderschapscoach krijg ik vaak te maken met deze termen. Coaching, Mentoring en Sponsoring.

Ik denk dat we allemaal wel eens met deze termen te maken krijgen. Ook als je niet dezelfde obsessie hebt als ik. Maar wat houden deze termen in, en hoe verschillen van elkaar? Het verschilt hem eigenlijk in een woord steeds. Zie hieronder.

  1. Een Coach praat met

En dit gebeurt vooral om samen met jou erachter te komen wat het beste voor je is in een bepaalde situatie. Of waar je tegenaan loopt en aan zou moeten werken. Hoe je dat zou moeten doen bepaalt niet de coach, maar jijzelf. Jij bent dus aan zet. Een coach praat met jou om erachter te komen wat jij nodig hebt en om je hierin te sturen. Een coach graaft met jou naar diepere verlangens of barrières waar je zonder sturing niet snel op zou komen. Zo kom je er eerder achter wat voor jou het beste werkt.

  1. Een Mentor praat tegen

Met name over wat hij of zij denkt dat het beste is in een situatie. Vaak gebeurt dit op basis van zijn of haar eigen werk- of levenservaring. Een Mentor komt met concrete adviezen en tips om jouw vraagstuk aan ta pakken. I.p.v. met jou te graven naar wat voor jou het beste is, vertelt een mentor tegen jou hoe hij of zij is omgegaan met een bepaalde situatie. Een mentor graaft dus niet met jou naar antwoorden, maar laat aan jou zien wat hij of zij zelf heeft opgegraven in zijn of haar eigen loopbaan of privéleven.

  1. Een sponsor praat over jou!

Niet in een negatieve zin natuurlijk, maar juist om jou te promoten (te sponsoren) bij anderen. Een sponsor vertrouwt jou en ziet de waarde in jou als persoon, en promoot jou daarom graag bij andere in zijn netwerk door over jou te praten. Vaak heeft een sponsor het doel om jou verder te helpen in je ontwikkeling (zakelijk of prive) en is bereidt daar zijn netwerk voor in te zetten. Een sponsor helpt jou dus door over jou te praten en bij anderen een goed woordje voor jou te doen, om jou verder te helpen in je ontwikkeling.

Heb jij het in je?

Er zijn veel mensen die een professie hebben gemaakt van coaching, mentoring of sponsoring. Dit is heel goed want ik geloof dat je zulke mensen van meerwaarde zijn. Het doet ons goed en het helpt ons in onze persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof ook dat als je deze professies goed beheerst je daar best je brood mee mag verdienen, en dat niet iedereen zich officieel coach, mentor of sponsor mag noemen zonder aantoonbare successen of kwalificaties.

Echter houd ik ook van laagdrempeligheid. Want ik geloof dat iedereen een Coach, Mentor of Sponsor in zich heeft. Ja, dus ook jij!

Je kunt namelijk altijd iemand helpen in zijn of haar ontwikkeling, door naar diegene te luisteren, tips te geven of voor te stellen aan iemand in je netwerk. Daar heb je geen aantoonbare successen of kwalificaties voor nodig.

Voor mij is er niks mooiers dan de voldoening die je krijgt wanneer je iemand helpt in zijn of haar ontwikkeling.  Dat is voor mij de voornaamste reden waarom ik mensen graag op weg help in hun ontwikkeling, zijnde in de rol van een Coach, een Mentor of een Sponsor.

Dus heb jij het in je? Ik denk het wel. Zolang je intentie goed is, kom je al een heel eind en zal je snel van meerwaarde kunnen zijn voor een ander.

Karim Hashem